Connect with us
Vanjа kovač: «Ни в одной войне нет победителей…» Vanjа kovač: «Ни в одной войне нет победителей…»

Моя Словения

Vanjа Kovač: «Kadar je vojna, zmagovalcev ni…»

Published

on

Ekipa spletnega portala Slavjanskij bulvar Slovenija pričenja sodelovanje z RTV Slovenija, z ekipo oddaje “Tednik”, v sklopu katere bodo nastali prispevki, v katerih bo slovenska javnost spoznala ruskogovoreče ljudi, ki živijo na območju Slovenije.

Iskreno se zahvaljujemo za podporo in sodelovanje uredništvu “Tednika” Vanji Vardjanu in novinarki Vanji Kovač, s katero smo naredili naslednji pogovor.

Vedno  je bilo tako. Novinarji so se morali boriti proti temu, da bi nekomu služili – ali politiki in  propagandi ali kapitalu ali pritiskom mišljenja ali prepričanja večine V main stream medijih je še vedno težko imeti drugačen pogled na na primer trenutna dogajanja po svetu. Jaz zdaj ne govorim kot novinarka Tednika, temveč je to moj osebni pogled: opažam, da pri nas zelo sledimo neki uradni ameriški politiki. Za nekatere ureditve uporabljamo izraz režim, o nekaterih drugih pa se ne sprašujemo in naj bi bila demokracija v redu oznaka. Resnica je postala izmuzljiva, poleg tega je toliko različnih informacij, da je včasih težko razlikovati med resnico in  manipulacijam . Tipični primer v mednarodni politiki so npr. »White Helmets  iz Sirije, kar se je izkazalo kot resnica, da so bili financirani s strani Zahoda in, da so bili del tako imenovanih zmernih upornikov, ki pa so v resnici imeli povezave z Al Qaedo . Pred krakim je prišel v javnost  primer »brazilskega vojnega fotografa««Eduarda Martinsa, ki naj bi se je javljal iz žarišć po celem svetu. V resnici je kradel slike drugih novinarjev in jih prikazoval kot svoje. To je spet manipulacija. Včasih so medijske hiše pošiljale svoje novinarje direktno na lokacijo aktualnih žarišč. Danes vsi sledijo agencijskim novicam, ki pa jih je le nekaj in ne zagotavljajo dovolj pluralnega vira informacij.  Obstajajo tudi  t.i. »free lancer-ji«, za katere ni jasno za koga delajo. Še posebej se je to razširilo po vojni v Jugoslaviji. Zaradi nevarnosti na območjih, npr. v Siriji, so morali (poročevalci) sodelovati z lokalnimi enotami, ki so obvladovale določen teritorij in je bilo težko zaradi tega dobiti neko objektivno resnično informacijo. Pri tako imenovanih zmernih upornikih pa tujih novinarjev v zadnjem času sploh ni bilo, temveč so sami javnost obveščali o dogajanjih in jih seveda tudi po želji prikrojili po svoje in zavajali.

Реклама

Ko je vojna ni zmagovalcev. Že moj dedek, ki je preživel 2.svetovno vojno je rekel, da navadni ljudje izgubijo svoje, življenje, imovino, svoje bližnje, otroke, doživijo vojne travme, da pa bogati ljudje na račun  vojn  obogatijo. Na primer Franjo Tuđman je na Hrvaškem vzpodbujal nacionalizem, njegova družina pa je je neizmerno obogatela, medtem ko po vojni večina Hrvatov, celo vojnih veteranov živi v pomanjkanju. Enako je v Bosni pri muslimanih, tako imenovanih Bošnjakih in pri Srbih.

Informacijska vojna verjetno prinaša samo še več manipulacij z ene in druge strani. Za časa »železne zavese« je ameriška stran financirala nekatere medije. In s tem ,  ko ti nekdo nekaj financira je zelo vprašljivo koliko je medij objektiven in tudi če je kritičen z razlogom, se lahko vprašamo kaj je zadaj za vsem tem, kakšni interesi so zadaj. Ali so res imeli v mislih samo dobrobit nekega ljudstva? Svobodo, demokracijo? Če pogledamo svetovno politiko temu seveda ne moremo verjeti.. To ne velja samo za Ameriko, tudi za Rusijo, za vse dežele. Pojavlja se t.i. model »fake news« v nasprotju z npr. CNN, kjer naj bi bilo  vse preverjeno in objektivno  in potem ideja, da je treba vse drugo, npr. Sputnik ukiniti. Če hočeš dobiti resnično sliko, je najbolje, da prebereš eno in drugo stran, potem pa se lahko resnica že oblikuje. Bolj razumeš stvari, ki so sicer zelo kompleksne in zahtevajo ogromno informacij in znanja, ki ga navadni ljudje večinoma nimajo. Nimajo ne časa, ne volje, da bi se na primer izobrazili o Siriji, zgodovini Sirije, kako je prišlo do konflikta, kaj se v resnici dogaja,  da je Sirija žrtev velikih geopolitičnih interesov in apetitov.

Je pa lahko ljudi zavesti. IN slika je lahko zelo črno bela.

Mislim, da bi bilo iz kulturnega, sociološkega in gospodarskega vidika dobro, če bi Rusi in Slovenci sodelovali. Žal smo bili Slovani vedno žrtve tega, da so nas neki večji in močnejši narodi- vsaj tu na naših prostorih,  želeli podrediti in so tudi nas in hkrati smo nekako vedno  podlegli temu, da smo se začeli med samo kregat in bojevat, in to je tudi tisto, kar nas Slovane dela šibke. Če bi imeli skupni cilj in sodelovali, bi bilo bolje, naše izhodiščne pogajalske pozicije na svetovnem prizorišču bi bile bolj ugodne, Šteli bi več. Je pa definitivno Vzhodna Evropa v tem smislu, drugorazredna, močnejše države so privilegirane, čeprav smo vstopili v EU z najbolj močnim čustvenim in zavednim nabojem.

Mislim da je bilo (na nivoju gospodarstva) včasih več sodelovanja, a sem na tem področju bolj laik. Bilo je tudi sicer slovensko gospodarstvo bolj prisotno tudi drugod. Težava je v tem, da je veliko uspešnih slovenskih družb propadlo, bodisi zaradi globalnih ekonomskih dogodkov bodisi zaradi divjega lastninjenja kjer so se podjetja namerno izčrpavala in uničevala, da so jih potem lahko vodilni pokupili za manj denarja. Mislim da Slovence močno zanima poslovni ruski trg, da ni predsodkov. Vedno lahko sicer iščemo probleme, a mislim da je pomembno iskati tisto kar je pozitivno in tisto kar ponuja sodelovanje. Kar zadeva predsednika Pahorja, lahko nekdo reče, da se je prilizoval Putinu, druga stran pa trdi, da se prilizuje Američanom. Kakršenkoli korak naredi se vedno lahko najde ena stran, ki tega ne bo sprejela in bo kritična. Vendar pa vsako sodelovanje, ki temelji na nekih  poštenih odnosih, je dobro. Če imata obe strani nekaj od tega.

Meni mora vsak prispevek na TV odobriti, pregledati  urednik saj je urednik tisti, ki na koncu odgovarja, da gre v eter prispevek, ki je novinarsko etičen in ne krši novinarskih standardov.  Če me urednik ne prepriča z argumenti zakaj je nekaj drugače, se borim za svojo resnico. Sem suverena. Kar zadeva Ukrajino na primer,  sem naredila prispevek ukrajinske begunke, ki je izjavila, da se boji vrniti v Ukrajino zaradi ukrajinskega nacionalizma in to je bilo objavljeno.

Tednik je oddaja o dogajanjih in krivicah v Sloveniji, zato večinoma nisem delala (v drugih državah). Nekajkrat sem šla v Bosno zaradi migrantskih delavcev in sem šla v Nemčijo zaradi fantka, ki se je zdravil tam, ker so naši gledalci zbirali denar za zdravljenje, ki mu ga je slovenska zdravstvena zavarovalnica odklonila. Večinoma smo vezani na Slovenijo. V naši oddaji imajo navadni ljudje besedo in tu najdejo mesto novice, ki nimajo mesta v glavnih oddajah ali pa lahko kakšne dogodke, korupcijo itd., tudi malo podrobneje razčlenimo, ker je naša oddaja malo daljša, od 7 do 12 minut.

Uspeh v življenju je, če si lahko sam svoj človek, če lahko iščeš in govoriš  resnico, da imaš okoli sebe ljudi, ki te imajo radi in da ljudem narediš kaj dobrega, da lahko narediš kaj dobrega za skuрnost, pa tudi za svet.  Nenazadnje pa tudi, da znaš uživati v življenju.

Mislim verjetno bi šla (v tujino), če bi lahko delala kot tukaj – po svoji vesti in če bi mi bilo všeč. Samo žal nimam takšnih ponudb. Po drugi strani pa sem živela v Kanadi, imam kanadsko državljanstvo in sem se po lastni izbiri vrnila v Slovenijo. Tukaj je življenje neverjetno kvalitetno, za dobro življenje ne potrebuješ biti bogat, že z nekimi povprečnimi plačami in dobrimi prijatelji ter pomočjo družine, lahko živiš res lepo življenje; uživaš v gorah ali morju, vedno obkrožen ali le korak stran od prekrasne narave. Tudi hrana in vino sta kvalitetna.

Kaj naj rečem. Jaz sem tudi živela v drugi državi, v Kanadi 14 let in vem, da je težko zapustiti svoj dom in iti drugam. Slovenija ima zagotovo kar nekaj težav, predvsem v smislu korpucije in neformalnih gospodarskih in političnih omrežij, ki obvladujejo ta prostor,  je pa življenje tukaj kvalitetno. Lepa narava, dobra hrana. Mislim, da je dobro, da ljudje prihajajo tudi od drugod, da se rojevajo nove ideje, da so ljudje bolj odprti in da se ljudje bolj družijo med sabo, da nastaja neka nova energija, ki koristi vsem, prišlekom in tistim, ki so tu že od prej. Rusi in Slovenci  govorimo  slovanki jezik, gojimo slovansko kulturo. Slovenci imajo radi ruske pisatelje. Moja mama je imela rada ruske pisatelje, dala je vsem otrokom razen eni sestri Živi  ruska imena. Moj brat je Saša, jaz sem Vanja, moj oče je Ivan.

Dragi bralci  Slavjanskega bulvarja dobrodošli v Sloveniji, upam da si boste ustvarili lepo življenje ali pa uživali na daljšem ali krajšem obisku.

 

Dragi bralci, vabimo vas k sodelovanju! Prosimo, da nam pomagate pri izbiri ruskogovorečih ljudi, ki živijo na območju Slovenije, s katerimi bi lahko opravili pogovor za oddajo Tednik na TV Slovenija. Vaše predloge nam lahko pošljete na naš email naslov: info@slavjanskijbulvar.si

 

 

 

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Advertisement
slavjanskijbulvar.si/uroki
«Русская школа «Традиция»

«Русская школа «Традиция»

Образование

winerussianhouse.com
Wine Russian House: создание вина – искусство, продажа вина – удовольствие.

Wine Russian House d.o.o.

Магазин

www.pandeoshop.com
Pandeoshop

Pandeoshop – онлайн магазин с корейской косметикой

Магазин

Веб-сайт www.pandeoshop.com
телефон +38630373524
easydrive.si
Prevozi EasyDrive
Веб-сайт https:///www.easydrive.si
телефон +38631004495
1730260.wixsite.com/alnair
ALNAIR d.o.o. urejanje okolice in turizem

ALNAIR d.o.o., urejanje okolice in turizem

Ландшафтный дизайн

serenity.si

Lepotni salon Serenity

Салон красоты

Веб-сайт https://www.serenity.si
телефон +38640880790
Vanills
Vanill's
телефон +38669620379
trgovinaceburaska.si
Русский магазин (ruska trgovina)

Русский магазин (Ruska trgovina)

Еда и напитки Магазин

Веб-сайт trgovinaceburaska.si
телефон +38630263118

Парикмахерская Дарья (Frizerski salon Darja)

Салон красоты

Comments
Реклама

Войти

Рубрики

There are no upcoming Events at this time.

Последные новости

X-WATERS Словения X-WATERS Словения
Моя Словения6 месяцев ago

X-WATERS Словения 2023

Уникальный заплыв на озере Блед соберет более 100 участников со всего мира!  Дистанции 500 м, 1610 м и 4 км....

Путешествия8 месяцев ago

Лето, Сицилия ❤️

Катания Катания (Catania) – город-порт на Сицилии, Италия. Город расположен на восточном побережье острова Сицилия у самого подножья вулкана Этна. ...

Республика Пре́кмурье Республика Пре́кмурье
Моя Словения9 месяцев ago

Даты в истории Словении. Прекмурье.

Prekmurje, moje Prekmurje, davno bi te že pozabo, či me ne bi štrkov glas vsakši den k tebi vabo.  Barbara...

Путешествия11 месяцев ago

Святая неделя пасхи в Таранто (Апулия, Италия)

Для православного и католического мира важнейшими праздниками являются Рождество Христово и Его Воскрешение – Пасха.  Живя в городе Таранто (регион...

Психология1 год ago

Брак с иностранцем. Разбор от психолога. Плюсы и минусы

Здравствуйте, дорогие читатели.  Эта публикация больше для женщин. Я провела много интервью с женщинами по поводу брака с иностранцем. И...

Психология1 год ago

Стабилизация или О чём забывают в эмиграции

Я часто замечаю, как требовательно относятся к себе эмигранты. Некоторые реально сравнивают себя, только приехавших в новую страну, с местными...

Моя Словения1 год ago

Чемпионат мира по полетам на воздушных шарах Мурска Собота 2022

 

Паста с рыбой-меч и три прекрасных дополнения к ней. Паста с рыбой-меч и три прекрасных дополнения к ней.
Время есть1 год ago

Паста номер пять. Паста с рыбой-меч и три прекрасных дополнения к ней.

Паста номер пять. Паста с рыбой-меч и три прекрасных дополнения к ней. В целом это очень простая паста. Настолько простая,...

Психология1 год ago

Когда жить, или О чём жалеют перед уходом?

Некоторое время назад из жизни ушла женщина, с которой мне довелось поработать не так долго. Но я, вероятно, запомнила её...

Герб города Лечче Герб города Лечче
Путешествия1 год ago

Путешествие по Лечче (Lecce)

   Италия! земного мира цвет, Страна надежд великих и преданий, Твоих морей плескание и свет И синий трепет горных очертаний…...

Портреты1 год ago

Большие дороги в маленькую Словению.

Сегодня у нас в гостях актёр, педагог, обаятельный мужчина, любящий муж и молодой папаша, пермяк Иван Горбунов. Он расскажет о...

Как построить дом в Словении Как построить дом в Словении
Моя Словения1 год ago

Как построить дом в Словении

Как построить дом в Словении Выражаем признательность автору материала за его желание поделиться своим опытом в этой совсем непростой сфере....

Путешествия по Италии. Регион Апулия. Город Бари Путешествия по Италии. Регион Апулия. Город Бари
Путешествия2 года ago

Путешествия по Италии. Регион Апулия. Город Бари

Путешествия по Италии. Регион Апулия. Город Бари Дорогие друзья, границы открыты, маски сорваны и … мы готовы к путешествиям! Сегодня...

Моя Словения2 года ago

Летающий человек с верха Крвавца в долину (Словения)

Славянский Бульвар Словения представляет: летающего человека (вингсьютинг) и его полёт с верха Крвавца в долину.  Вингсьютинг – экстремальный вид парашютного...

Моя Словения2 года ago

Это Словения — узнайте её за 3 минуты

 

О Словении и словенцах О Словении и словенцах
Моя Словения2 года ago

О Словении и о словенцах.

О Словении и о словенцах. Знаете ли вы … что словенский язык самый архаичный из всех языков Европы? Среди государственных...

Разговор на TV Slovenija о том, как сейчас живут украинцы и русские в Словении Разговор на TV Slovenija о том, как сейчас живут украинцы и русские в Словении
Моя Словения2 года ago

Разговор на TV Slovenija о том, как сейчас живут украинцы и русские в Словении

 

Время есть2 года ago

Паста нумеро уно. Мидии и соус на основе бешамеля.

И вот в этот прекрасный день я решил, что дальше я не буду хаотично писать для вас рецепты “абы чего”....

40-й марафон «Три сердца», 21 мая 2022 г. 40-й марафон «Три сердца», 21 мая 2022 г.
Моя Словения2 года ago

40-й марафон «Три сердца», 21 мая 2022 г.

В Раденцах, после двухлетнего перерыва из-за пандемии кароновируса, состоялся юбилейный сороковой марафон “Три сердца”. Он был подготовлен, несмотря на самые...

Природа Словении2 года ago

Аист на крыше

В Словению начали возвращаться с зимовки аисты. И все лето во многих деревнях можно будет увидеть этих прекрасных крупных птиц....

Прочитайте также

Compare Listings

Title Price
Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять
Отказаться