Connect with us
Vanjа kovač: «Ни в одной войне нет победителей…» Vanjа kovač: «Ни в одной войне нет победителей…»

Моя Словения

Vanjа Kovač: «Kadar je vojna, zmagovalcev ni…»

Аватар McDaniel

Published

on

Ekipa spletnega portala Slavjanskij bulvar Slovenija pričenja sodelovanje z RTV Slovenija, z ekipo oddaje «Tednik», v sklopu katere bodo nastali prispevki, v katerih bo slovenska javnost spoznala ruskogovoreče ljudi, ki živijo na območju Slovenije.

Iskreno se zahvaljujemo za podporo in sodelovanje uredništvu «Tednika» Vanji Vardjanu in novinarki Vanji Kovač, s katero smo naredili naslednji pogovor.

Tednik

Vedno  je bilo tako. Novinarji so se morali boriti proti temu, da bi nekomu služili — ali politiki in  propagandi ali kapitalu ali pritiskom mišljenja ali prepričanja večine V main stream medijih je še vedno težko imeti drugačen pogled na na primer trenutna dogajanja po svetu. Jaz zdaj ne govorim kot novinarka Tednika, temveč je to moj osebni pogled: opažam, da pri nas zelo sledimo neki uradni ameriški politiki. Za nekatere ureditve uporabljamo izraz režim, o nekaterih drugih pa se ne sprašujemo in naj bi bila demokracija v redu oznaka. Resnica je postala izmuzljiva, poleg tega je toliko različnih informacij, da je včasih težko razlikovati med resnico in  manipulacijam . Tipični primer v mednarodni politiki so npr. »White Helmets  iz Sirije, kar se je izkazalo kot resnica, da so bili financirani s strani Zahoda in, da so bili del tako imenovanih zmernih upornikov, ki pa so v resnici imeli povezave z Al Qaedo . Pred krakim je prišel v javnost  primer »brazilskega vojnega fotografa««Eduarda Martinsa, ki naj bi se je javljal iz žarišć po celem svetu. V resnici je kradel slike drugih novinarjev in jih prikazoval kot svoje. To je spet manipulacija. Včasih so medijske hiše pošiljale svoje novinarje direktno na lokacijo aktualnih žarišč. Danes vsi sledijo agencijskim novicam, ki pa jih je le nekaj in ne zagotavljajo dovolj pluralnega vira informacij.  Obstajajo tudi  t.i. »free lancer-ji«, za katere ni jasno za koga delajo. Še posebej se je to razširilo po vojni v Jugoslaviji. Zaradi nevarnosti na območjih, npr. v Siriji, so morali (poročevalci) sodelovati z lokalnimi enotami, ki so obvladovale določen teritorij in je bilo težko zaradi tega dobiti neko objektivno resnično informacijo. Pri tako imenovanih zmernih upornikih pa tujih novinarjev v zadnjem času sploh ni bilo, temveč so sami javnost obveščali o dogajanjih in jih seveda tudi po želji prikrojili po svoje in zavajali.

Реклама

Tednik

Ko je vojna ni zmagovalcev. Že moj dedek, ki je preživel 2.svetovno vojno je rekel, da navadni ljudje izgubijo svoje, življenje, imovino, svoje bližnje, otroke, doživijo vojne travme, da pa bogati ljudje na račun  vojn  obogatijo. Na primer Franjo Tuđman je na Hrvaškem vzpodbujal nacionalizem, njegova družina pa je je neizmerno obogatela, medtem ko po vojni večina Hrvatov, celo vojnih veteranov živi v pomanjkanju. Enako je v Bosni pri muslimanih, tako imenovanih Bošnjakih in pri Srbih.

Informacijska vojna verjetno prinaša samo še več manipulacij z ene in druge strani. Za časa »železne zavese« je ameriška stran financirala nekatere medije. In s tem ,  ko ti nekdo nekaj financira je zelo vprašljivo koliko je medij objektiven in tudi če je kritičen z razlogom, se lahko vprašamo kaj je zadaj za vsem tem, kakšni interesi so zadaj. Ali so res imeli v mislih samo dobrobit nekega ljudstva? Svobodo, demokracijo? Če pogledamo svetovno politiko temu seveda ne moremo verjeti.. To ne velja samo za Ameriko, tudi za Rusijo, za vse dežele. Pojavlja se t.i. model »fake news« v nasprotju z npr. CNN, kjer naj bi bilo  vse preverjeno in objektivno  in potem ideja, da je treba vse drugo, npr. Sputnik ukiniti. Če hočeš dobiti resnično sliko, je najbolje, da prebereš eno in drugo stran, potem pa se lahko resnica že oblikuje. Bolj razumeš stvari, ki so sicer zelo kompleksne in zahtevajo ogromno informacij in znanja, ki ga navadni ljudje večinoma nimajo. Nimajo ne časa, ne volje, da bi se na primer izobrazili o Siriji, zgodovini Sirije, kako je prišlo do konflikta, kaj se v resnici dogaja,  da je Sirija žrtev velikih geopolitičnih interesov in apetitov.

Je pa lahko ljudi zavesti. IN slika je lahko zelo črno bela.

Mislim, da bi bilo iz kulturnega, sociološkega in gospodarskega vidika dobro, če bi Rusi in Slovenci sodelovali. Žal smo bili Slovani vedno žrtve tega, da so nas neki večji in močnejši narodi- vsaj tu na naših prostorih,  želeli podrediti in so tudi nas in hkrati smo nekako vedno  podlegli temu, da smo se začeli med samo kregat in bojevat, in to je tudi tisto, kar nas Slovane dela šibke. Če bi imeli skupni cilj in sodelovali, bi bilo bolje, naše izhodiščne pogajalske pozicije na svetovnem prizorišču bi bile bolj ugodne, Šteli bi več. Je pa definitivno Vzhodna Evropa v tem smislu, drugorazredna, močnejše države so privilegirane, čeprav smo vstopili v EU z najbolj močnim čustvenim in zavednim nabojem.

Mislim da je bilo (na nivoju gospodarstva) včasih več sodelovanja, a sem na tem področju bolj laik. Bilo je tudi sicer slovensko gospodarstvo bolj prisotno tudi drugod. Težava je v tem, da je veliko uspešnih slovenskih družb propadlo, bodisi zaradi globalnih ekonomskih dogodkov bodisi zaradi divjega lastninjenja kjer so se podjetja namerno izčrpavala in uničevala, da so jih potem lahko vodilni pokupili za manj denarja. Mislim da Slovence močno zanima poslovni ruski trg, da ni predsodkov. Vedno lahko sicer iščemo probleme, a mislim da je pomembno iskati tisto kar je pozitivno in tisto kar ponuja sodelovanje. Kar zadeva predsednika Pahorja, lahko nekdo reče, da se je prilizoval Putinu, druga stran pa trdi, da se prilizuje Američanom. Kakršenkoli korak naredi se vedno lahko najde ena stran, ki tega ne bo sprejela in bo kritična. Vendar pa vsako sodelovanje, ki temelji na nekih  poštenih odnosih, je dobro. Če imata obe strani nekaj od tega.

Meni mora vsak prispevek na TV odobriti, pregledati  urednik saj je urednik tisti, ki na koncu odgovarja, da gre v eter prispevek, ki je novinarsko etičen in ne krši novinarskih standardov.  Če me urednik ne prepriča z argumenti zakaj je nekaj drugače, se borim za svojo resnico. Sem suverena. Kar zadeva Ukrajino na primer,  sem naredila prispevek ukrajinske begunke, ki je izjavila, da se boji vrniti v Ukrajino zaradi ukrajinskega nacionalizma in to je bilo objavljeno.

Tednik je oddaja o dogajanjih in krivicah v Sloveniji, zato večinoma nisem delala (v drugih državah). Nekajkrat sem šla v Bosno zaradi migrantskih delavcev in sem šla v Nemčijo zaradi fantka, ki se je zdravil tam, ker so naši gledalci zbirali denar za zdravljenje, ki mu ga je slovenska zdravstvena zavarovalnica odklonila. Večinoma smo vezani na Slovenijo. V naši oddaji imajo navadni ljudje besedo in tu najdejo mesto novice, ki nimajo mesta v glavnih oddajah ali pa lahko kakšne dogodke, korupcijo itd., tudi malo podrobneje razčlenimo, ker je naša oddaja malo daljša, od 7 do 12 minut.

Uspeh v življenju je, če si lahko sam svoj človek, če lahko iščeš in govoriš  resnico, da imaš okoli sebe ljudi, ki te imajo radi in da ljudem narediš kaj dobrega, da lahko narediš kaj dobrega za skuрnost, pa tudi za svet.  Nenazadnje pa tudi, da znaš uživati v življenju.

Mislim verjetno bi šla (v tujino), če bi lahko delala kot tukaj — po svoji vesti in če bi mi bilo všeč. Samo žal nimam takšnih ponudb. Po drugi strani pa sem živela v Kanadi, imam kanadsko državljanstvo in sem se po lastni izbiri vrnila v Slovenijo. Tukaj je življenje neverjetno kvalitetno, za dobro življenje ne potrebuješ biti bogat, že z nekimi povprečnimi plačami in dobrimi prijatelji ter pomočjo družine, lahko živiš res lepo življenje; uživaš v gorah ali morju, vedno obkrožen ali le korak stran od prekrasne narave. Tudi hrana in vino sta kvalitetna.

Kaj naj rečem. Jaz sem tudi živela v drugi državi, v Kanadi 14 let in vem, da je težko zapustiti svoj dom in iti drugam. Slovenija ima zagotovo kar nekaj težav, predvsem v smislu korpucije in neformalnih gospodarskih in političnih omrežij, ki obvladujejo ta prostor,  je pa življenje tukaj kvalitetno. Lepa narava, dobra hrana. Mislim, da je dobro, da ljudje prihajajo tudi od drugod, da se rojevajo nove ideje, da so ljudje bolj odprti in da se ljudje bolj družijo med sabo, da nastaja neka nova energija, ki koristi vsem, prišlekom in tistim, ki so tu že od prej. Rusi in Slovenci  govorimo  slovanki jezik, gojimo slovansko kulturo. Slovenci imajo radi ruske pisatelje. Moja mama je imela rada ruske pisatelje, dala je vsem otrokom razen eni sestri Živi  ruska imena. Moj brat je Saša, jaz sem Vanja, moj oče je Ivan.

Dragi bralci  Slavjanskega bulvarja dobrodošli v Sloveniji, upam da si boste ustvarili lepo življenje ali pa uživali na daljšem ali krajšem obisku.

 

Tednik

Dragi bralci, vabimo vas k sodelovanju! Prosimo, da nam pomagate pri izbiri ruskogovorečih ljudi, ki živijo na območju Slovenije, s katerimi bi lahko opravili pogovor za oddajo Tednik na TV Slovenija. Vaše predloge nam lahko pošljete na naš email naslov: info@slavjanskijbulvar.si

 

 

 

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Реклама в рубрике #НАШЕДЕЛО
Comments

Реклама

Войти

Подписаться на новости по эл. почте

Укажите свой адрес электронной почты, чтобы получать уведомления о новых записях в этом блоге.

Присоединиться к еще 1 314 подписчикам

Последные новости

аист аист
Природа Словении1 месяц ago

Аист на крыше

В Словению начали возвращаться с зимовки аисты. И все лето во многих деревнях можно будет увидеть этих прекрасных крупных птиц....

кальмарах кальмарах
Время есть2 месяца ago

И снова о кальмарах

Всем же надоели оцвырты каламари? Я вот, например, на Обале живу. И каждое уважающее себя рыбное заведение считает своим долгом...

Новый мир Татьяны Томажин Новый мир Татьяны Томажин
Моя Словения2 месяца ago

Новый мир Татьяны Томажин

У нас в гостях замечательная собеседница, обаятельная женщина, Татьяна Томажин, магистр, основатель и директор 3VITANA — Центра комплексного развития.  ...

О нас О нас
Редакция2 месяца ago

О нас

О нас Дорогие друзья, уважаемые читатели! Электронный журнал «Славянский бульвар» существует уже 5 лет, создан он международной командой. Наш ресурс...

Фоторепортаж: 57 международный karnevalfest в Птуе. Фоторепортаж: 57 международный karnevalfest в Птуе.
Моя Словения3 месяца ago

Фоторепортаж: 57 международный KARNEVALFEST в Птуе (2017).

В воскресенье 26 февраля 2017 года в 13.00 на Городскую площадь c улиц и площадей города начали стекаться множество разряженных...

Весна идет, весне шкмерули Весна идет, весне шкмерули
Время есть3 месяца ago

Весна идет, весне шкмерули.

Весна идет, весне шкмерули. Сегодня мне подумалось, что Весна-то вот она уже. Вот так прям: с большой буквы В. Когда-то...

Кальмаровый расслабон Кальмаровый расслабон
Время есть3 месяца ago

Кальмаровый расслабон в воскресный день.

Кальмаровый расслабон в воскресный день. Ну, раз уж вы там задолбались готовить, сколько можно, три часа у плиты, опять эта...

Дерево 2021 Дерево 2021
Природа Словении3 месяца ago

Дерево 2021 года в Любляне

Дерево 2021 года в Любляне В Любляне в третий раз выбрали дерево года. Деревом 2021 года стала лапнина яснелистная, растущая...

Знакомьтесь: Юлия Лукинова. Хозяйка детского лагеря в Словении «Лукошко» и мама двух очаровательных девочек. Знакомьтесь: Юлия Лукинова. Хозяйка детского лагеря в Словении «Лукошко» и мама двух очаровательных девочек.
Портреты3 месяца ago

Знакомьтесь: Юлия Лукинова. Хозяйка детского лагеря в Словении «Лукошко»

Знакомьтесь: Юлия Лукинова. Хозяйка детского лагеря в Словении «Лукошко» и мама трёх очаровательных девочек. Магистр прикладной математики и физики, репетитор...

8 февраля: День Прешерна, День словенской культуры – Праздник 8 февраля: День Прешерна, День словенской культуры – Праздник
Моя Словения3 месяца ago

8 февраля: День Прешерна, День словенской культуры – Праздник

День Прешерна (словен. Prešernov dan) — государственный праздник в Словении, который отмечается 8 февраля, в годовщину со дня смерти великого...

Базовый осьминог и два способа сделать себе с ним хорошо. Базовый осьминог и два способа сделать себе с ним хорошо.
Время есть3 месяца ago

Базовый осьминог и два способа сделать себе с ним хорошо.

Базовый осьминог и два способа сделать себе с ним хорошо. Примерно 3 месяца назад в одном словенском ресторане, отмеченном в...

Ян Пигарёв – человек мира и чемпион Словении по пляжному волейболу. Ян Пигарёв – человек мира и чемпион Словении по пляжному волейболу.
Звёзды зажигают3 месяца ago

Ян Пигарёв – человек мира и чемпион Словении по пляжному волейболу.

Ян Пигарёв – человек мира и чемпион Словении по пляжному волейболу. Какие условия необходимы, чтобы не потерять концентрацию?  Почему случаются...

Изумрудные Зеленци Изумрудные Зеленци
Природа Словении4 месяца ago

Изумрудные Зеленци

Изумрудные Зеленци Если озеро Блед – это жемчужина Словении, то на роль изумруда, я бы не колеблясь, предложила озеро Зеленци....

психологические защиты психологические защиты
Психология4 месяца ago

Какие психологические защиты используют люди?

Какие психологические защиты используют люди? Бывало ли у Вас так, что Вы сильно раздражены, но своё недовольство вымещали на человеке,...

Рождество в Словении Рождество в Словении
Моя Словения5 месяцев ago

Рождество в Словении (история, традиции, герои)

Рождество в Словении (история, традиции, герои) Рождество – это без сомнений очень радостный и светлый праздник. Праздник, подаривший нам новогодние...

Рождество Рождество
Кулинарная фея5 месяцев ago

Говорим Рождество, подразумеваем штоллен.

Говорим Рождество, подразумеваем штоллен. Настоящее домашнее лакомство должно быть трудоемким и сложным- иначе пропадает вся его крафтовая сакральность.  Штоллены —...

красная капуста красная капуста
Время есть5 месяцев ago

А гурийцы-то и не знали…. Цители комбосто, она же красная капуста.

А гурийцы-то и не знали…. Цители комбосто, она же красная капуста. Ну раз уж вы тут все о заготовках…  Любил...

Иван Оражен Иван Оражен
Прогулки по Любляне5 месяцев ago

Иван Оражен (1869 — 1921): словенский меценат и красавец — мужчина.

Иван Оражен (1869 — 1921): словенский меценат и красавец — мужчина. Борьба, любовь, драгоценный клад, запланированная смерть и … память...

эмиграции эмиграции
Психология5 месяцев ago

Своё дело в эмиграции. Из опыта

Мой опыт предпринимательской деятельности 19 лет. В эмиграции я живу и веду своё дело 6 лет.  В чем разница?   Другой...

Словения: природный заповедник Зеленцы Словения: природный заповедник Зеленцы
Моя Словения5 месяцев ago

Словения: природный заповедник Зеленцы

Словения: природный заповедник Зеленцы На севере Словении в долине Альп лежит популярный горный курорт — городок Краньска Гора. Зимой это...

Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять
Отказаться