Connect with us
Vanjа kovač: «Ни в одной войне нет победителей…» Vanjа kovač: «Ни в одной войне нет победителей…»

Моя Словения

Vanjа Kovač: «Kadar je vojna, zmagovalcev ni…»

Published

on

Коментарии


Ekipa spletnega portala Slavjanskij bulvar Slovenija pričenja sodelovanje z RTV Slovenija, z ekipo oddaje “Tednik”, v sklopu katere bodo nastali prispevki, v katerih bo slovenska javnost spoznala ruskogovoreče ljudi, ki živijo na območju Slovenije.

Iskreno se zahvaljujemo za podporo in sodelovanje uredništvu “Tednika” Vanji Vardjanu in novinarki Vanji Kovač, s katero smo naredili naslednji pogovor.

Vedno  je bilo tako. Novinarji so se morali boriti proti temu, da bi nekomu služili – ali politiki in  propagandi ali kapitalu ali pritiskom mišljenja ali prepričanja večine V main stream medijih je še vedno težko imeti drugačen pogled na na primer trenutna dogajanja po svetu. Jaz zdaj ne govorim kot novinarka Tednika, temveč je to moj osebni pogled: opažam, da pri nas zelo sledimo neki uradni ameriški politiki. Za nekatere ureditve uporabljamo izraz režim, o nekaterih drugih pa se ne sprašujemo in naj bi bila demokracija v redu oznaka. Resnica je postala izmuzljiva, poleg tega je toliko različnih informacij, da je včasih težko razlikovati med resnico in  manipulacijam . Tipični primer v mednarodni politiki so npr. »White Helmets  iz Sirije, kar se je izkazalo kot resnica, da so bili financirani s strani Zahoda in, da so bili del tako imenovanih zmernih upornikov, ki pa so v resnici imeli povezave z Al Qaedo . Pred krakim je prišel v javnost  primer »brazilskega vojnega fotografa««Eduarda Martinsa, ki naj bi se je javljal iz žarišć po celem svetu. V resnici je kradel slike drugih novinarjev in jih prikazoval kot svoje. To je spet manipulacija. Včasih so medijske hiše pošiljale svoje novinarje direktno na lokacijo aktualnih žarišč. Danes vsi sledijo agencijskim novicam, ki pa jih je le nekaj in ne zagotavljajo dovolj pluralnega vira informacij.  Obstajajo tudi  t.i. »free lancer-ji«, za katere ni jasno za koga delajo. Še posebej se je to razširilo po vojni v Jugoslaviji. Zaradi nevarnosti na območjih, npr. v Siriji, so morali (poročevalci) sodelovati z lokalnimi enotami, ki so obvladovale določen teritorij in je bilo težko zaradi tega dobiti neko objektivno resnično informacijo. Pri tako imenovanih zmernih upornikih pa tujih novinarjev v zadnjem času sploh ni bilo, temveč so sami javnost obveščali o dogajanjih in jih seveda tudi po želji prikrojili po svoje in zavajali.

Реклама

Ko je vojna ni zmagovalcev. Že moj dedek, ki je preživel 2.svetovno vojno je rekel, da navadni ljudje izgubijo svoje, življenje, imovino, svoje bližnje, otroke, doživijo vojne travme, da pa bogati ljudje na račun  vojn  obogatijo. Na primer Franjo Tuđman je na Hrvaškem vzpodbujal nacionalizem, njegova družina pa je je neizmerno obogatela, medtem ko po vojni večina Hrvatov, celo vojnih veteranov živi v pomanjkanju. Enako je v Bosni pri muslimanih, tako imenovanih Bošnjakih in pri Srbih.

Informacijska vojna verjetno prinaša samo še več manipulacij z ene in druge strani. Za časa »železne zavese« je ameriška stran financirala nekatere medije. In s tem ,  ko ti nekdo nekaj financira je zelo vprašljivo koliko je medij objektiven in tudi če je kritičen z razlogom, se lahko vprašamo kaj je zadaj za vsem tem, kakšni interesi so zadaj. Ali so res imeli v mislih samo dobrobit nekega ljudstva? Svobodo, demokracijo? Če pogledamo svetovno politiko temu seveda ne moremo verjeti.. To ne velja samo za Ameriko, tudi za Rusijo, za vse dežele. Pojavlja se t.i. model »fake news« v nasprotju z npr. CNN, kjer naj bi bilo  vse preverjeno in objektivno  in potem ideja, da je treba vse drugo, npr. Sputnik ukiniti. Če hočeš dobiti resnično sliko, je najbolje, da prebereš eno in drugo stran, potem pa se lahko resnica že oblikuje. Bolj razumeš stvari, ki so sicer zelo kompleksne in zahtevajo ogromno informacij in znanja, ki ga navadni ljudje večinoma nimajo. Nimajo ne časa, ne volje, da bi se na primer izobrazili o Siriji, zgodovini Sirije, kako je prišlo do konflikta, kaj se v resnici dogaja,  da je Sirija žrtev velikih geopolitičnih interesov in apetitov.

Je pa lahko ljudi zavesti. IN slika je lahko zelo črno bela.

Mislim, da bi bilo iz kulturnega, sociološkega in gospodarskega vidika dobro, če bi Rusi in Slovenci sodelovali. Žal smo bili Slovani vedno žrtve tega, da so nas neki večji in močnejši narodi- vsaj tu na naših prostorih,  želeli podrediti in so tudi nas in hkrati smo nekako vedno  podlegli temu, da smo se začeli med samo kregat in bojevat, in to je tudi tisto, kar nas Slovane dela šibke. Če bi imeli skupni cilj in sodelovali, bi bilo bolje, naše izhodiščne pogajalske pozicije na svetovnem prizorišču bi bile bolj ugodne, Šteli bi več. Je pa definitivno Vzhodna Evropa v tem smislu, drugorazredna, močnejše države so privilegirane, čeprav smo vstopili v EU z najbolj močnim čustvenim in zavednim nabojem.

Mislim da je bilo (na nivoju gospodarstva) včasih več sodelovanja, a sem na tem področju bolj laik. Bilo je tudi sicer slovensko gospodarstvo bolj prisotno tudi drugod. Težava je v tem, da je veliko uspešnih slovenskih družb propadlo, bodisi zaradi globalnih ekonomskih dogodkov bodisi zaradi divjega lastninjenja kjer so se podjetja namerno izčrpavala in uničevala, da so jih potem lahko vodilni pokupili za manj denarja. Mislim da Slovence močno zanima poslovni ruski trg, da ni predsodkov. Vedno lahko sicer iščemo probleme, a mislim da je pomembno iskati tisto kar je pozitivno in tisto kar ponuja sodelovanje. Kar zadeva predsednika Pahorja, lahko nekdo reče, da se je prilizoval Putinu, druga stran pa trdi, da se prilizuje Američanom. Kakršenkoli korak naredi se vedno lahko najde ena stran, ki tega ne bo sprejela in bo kritična. Vendar pa vsako sodelovanje, ki temelji na nekih  poštenih odnosih, je dobro. Če imata obe strani nekaj od tega.

Meni mora vsak prispevek na TV odobriti, pregledati  urednik saj je urednik tisti, ki na koncu odgovarja, da gre v eter prispevek, ki je novinarsko etičen in ne krši novinarskih standardov.  Če me urednik ne prepriča z argumenti zakaj je nekaj drugače, se borim za svojo resnico. Sem suverena. Kar zadeva Ukrajino na primer,  sem naredila prispevek ukrajinske begunke, ki je izjavila, da se boji vrniti v Ukrajino zaradi ukrajinskega nacionalizma in to je bilo objavljeno.

Tednik je oddaja o dogajanjih in krivicah v Sloveniji, zato večinoma nisem delala (v drugih državah). Nekajkrat sem šla v Bosno zaradi migrantskih delavcev in sem šla v Nemčijo zaradi fantka, ki se je zdravil tam, ker so naši gledalci zbirali denar za zdravljenje, ki mu ga je slovenska zdravstvena zavarovalnica odklonila. Večinoma smo vezani na Slovenijo. V naši oddaji imajo navadni ljudje besedo in tu najdejo mesto novice, ki nimajo mesta v glavnih oddajah ali pa lahko kakšne dogodke, korupcijo itd., tudi malo podrobneje razčlenimo, ker je naša oddaja malo daljša, od 7 do 12 minut.

Uspeh v življenju je, če si lahko sam svoj človek, če lahko iščeš in govoriš  resnico, da imaš okoli sebe ljudi, ki te imajo radi in da ljudem narediš kaj dobrega, da lahko narediš kaj dobrega za skuрnost, pa tudi za svet.  Nenazadnje pa tudi, da znaš uživati v življenju.

Mislim verjetno bi šla (v tujino), če bi lahko delala kot tukaj – po svoji vesti in če bi mi bilo všeč. Samo žal nimam takšnih ponudb. Po drugi strani pa sem živela v Kanadi, imam kanadsko državljanstvo in sem se po lastni izbiri vrnila v Slovenijo. Tukaj je življenje neverjetno kvalitetno, za dobro življenje ne potrebuješ biti bogat, že z nekimi povprečnimi plačami in dobrimi prijatelji ter pomočjo družine, lahko živiš res lepo življenje; uživaš v gorah ali morju, vedno obkrožen ali le korak stran od prekrasne narave. Tudi hrana in vino sta kvalitetna.

Kaj naj rečem. Jaz sem tudi živela v drugi državi, v Kanadi 14 let in vem, da je težko zapustiti svoj dom in iti drugam. Slovenija ima zagotovo kar nekaj težav, predvsem v smislu korpucije in neformalnih gospodarskih in političnih omrežij, ki obvladujejo ta prostor,  je pa življenje tukaj kvalitetno. Lepa narava, dobra hrana. Mislim, da je dobro, da ljudje prihajajo tudi od drugod, da se rojevajo nove ideje, da so ljudje bolj odprti in da se ljudje bolj družijo med sabo, da nastaja neka nova energija, ki koristi vsem, prišlekom in tistim, ki so tu že od prej. Rusi in Slovenci  govorimo  slovanki jezik, gojimo slovansko kulturo. Slovenci imajo radi ruske pisatelje. Moja mama je imela rada ruske pisatelje, dala je vsem otrokom razen eni sestri Živi  ruska imena. Moj brat je Saša, jaz sem Vanja, moj oče je Ivan.

Dragi bralci  Slavjanskega bulvarja dobrodošli v Sloveniji, upam da si boste ustvarili lepo življenje ali pa uživali na daljšem ali krajšem obisku.

 

Dragi bralci, vabimo vas k sodelovanju! Prosimo, da nam pomagate pri izbiri ruskogovorečih ljudi, ki živijo na območju Slovenije, s katerimi bi lahko opravili pogovor za oddajo Tednik na TV Slovenija. Vaše predloge nam lahko pošljete na naš email naslov: info@slavjanskijbulvar.si

 

 

 

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Сохранить


Коментарии

Содержание статьи

Advertisement
slavjanskijbulvar.si
«Русская школа «Традиция»

«Русская школа «Традиция»

Образование

winerussianhouse.com
Wine Russian House: создание вина – искусство, продажа вина – удовольствие.

Wine Russian House d.o.o.

Магазин

www.pandeoshop.com
Pandeoshop

Pandeoshop – онлайн магазин с корейской косметикой

Магазин

Веб-сайт www.pandeoshop.com
телефон +38630373524
easydrive.si
Prevozi EasyDrive
Веб-сайт https:///www.easydrive.si
телефон +38631004495
1730260.wixsite.com/alnair
ALNAIR d.o.o. urejanje okolice in turizem

ALNAIR d.o.o., urejanje okolice in turizem

Ландшафтный дизайн

serenity.si

Lepotni salon Serenity

Салон красоты

Веб-сайт https://www.serenity.si
телефон +38640880790
Vanills
Vanill's
телефон +38669620379
trgovinaceburaska.si
Русский магазин (ruska trgovina)

Русский магазин (Ruska trgovina)

Еда и напитки Магазин

Веб-сайт trgovinaceburaska.si
телефон +38630263118

Парикмахерская Дарья (Frizerski salon Darja)

Салон красоты

Comments
Реклама

Войти

Рубрики

Подписаться на новости по эл. почте

Укажите свой адрес электронной почты, чтобы получать уведомления о новых записях в этом блоге.

Присоединиться к еще 1 346 подписчикам
Мар 22
Maribor Jazz Standard Trio
Prulček - live music venue - 2 Prijateljeva ulica, 1000 Ljubljana
Мар 27
Stand up – Open mic: Borišek, Mastnak, Tešky, Curk, Cunder, BKK, Poredoš
Prulček - live music venue - 2 Prijateljeva ulica, 1000 Ljubljana
Мар 28
Večer avtorskih skladb jazz oddelka KGBL
Prulček - live music venue - 2 Prijateljeva ulica, 1000 Ljubljana
Мар 28
Discover the Latest Digital Business Project with Stefania Lo Gatto
Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana - 8 Bratislavska cesta, 1000 Ljubljana
Мар 29
Pedja Milutinovic & Luka Ignjatovic – jazz
Prulček - live music venue - 2 Prijateljeva ulica, 1000 Ljubljana
Апр 22
1. Tek na Blejski grad
Castle Bathing Area - 11 Veslaška promenada, 4260 Bled

Последные новости

Психология1 месяц ago

Брак с иностранцем. Разбор от психолога. Плюсы и минусы

КоментарииЗдравствуйте, дорогие читатели.  Эта публикация больше для женщин. Я провела много интервью с женщинами по поводу брака с иностранцем. И...

Психология2 месяца ago

Стабилизация или О чём забывают в эмиграции

КоментарииЯ часто замечаю, как требовательно относятся к себе эмигранты. Некоторые реально сравнивают себя, только приехавших в новую страну, с местными...

Моя Словения3 месяца ago

Чемпионат мира по полетам на воздушных шарах Мурска Собота 2022

Коментарии Коментарии

Паста с рыбой-меч и три прекрасных дополнения к ней. Паста с рыбой-меч и три прекрасных дополнения к ней.
Время есть4 месяца ago

Паста номер пять. Паста с рыбой-меч и три прекрасных дополнения к ней.

Коментарии Паста номер пять. Паста с рыбой-меч и три прекрасных дополнения к ней. В целом это очень простая паста. Настолько...

Психология4 месяца ago

Когда жить, или О чём жалеют перед уходом?

КоментарииНекоторое время назад из жизни ушла женщина, с которой мне довелось поработать не так долго. Но я, вероятно, запомнила её...

Герб города Лечче Герб города Лечче
Путешествия5 месяцев ago

Путешествие по Лечче (Lecce)

Коментарии   Италия! земного мира цвет, Страна надежд великих и преданий, Твоих морей плескание и свет И синий трепет горных очертаний…...

Портреты6 месяцев ago

Большие дороги в маленькую Словению.

КоментарииСегодня у нас в гостях актёр, педагог, обаятельный мужчина, любящий муж и молодой папаша, пермяк Иван Горбунов. Он расскажет о...

Как построить дом в Словении Как построить дом в Словении
Моя Словения6 месяцев ago

Как построить дом в Словении

КоментарииКак построить дом в Словении Выражаем признательность автору материала за его желание поделиться своим опытом в этой совсем непростой сфере....

Путешествия по Италии. Регион Апулия. Город Бари Путешествия по Италии. Регион Апулия. Город Бари
Путешествия9 месяцев ago

Путешествия по Италии. Регион Апулия. Город Бари

КоментарииПутешествия по Италии. Регион Апулия. Город Бари Дорогие друзья, границы открыты, маски сорваны и … мы готовы к путешествиям! Сегодня...

Моя Словения9 месяцев ago

Летающий человек с верха Крвавца в долину (Словения)

КоментарииСлавянский Бульвар Словения представляет: летающего человека (вингсьютинг) и его полёт с верха Крвавца в долину.  Вингсьютинг – экстремальный вид парашютного...

Моя Словения9 месяцев ago

Это Словения — узнайте её за 3 минуты

Коментарии Коментарии

О Словении и словенцах О Словении и словенцах
Моя Словения9 месяцев ago

О Словении и о словенцах.

КоментарииО Словении и о словенцах. Знаете ли вы … что словенский язык самый архаичный из всех языков Европы? Среди государственных...

Разговор на TV Slovenija о том, как сейчас живут украинцы и русские в Словении Разговор на TV Slovenija о том, как сейчас живут украинцы и русские в Словении
Моя Словения9 месяцев ago

Разговор на TV Slovenija о том, как сейчас живут украинцы и русские в Словении

Коментарии Коментарии

Время есть9 месяцев ago

Паста нумеро уно. Мидии и соус на основе бешамеля.

Коментарии И вот в этот прекрасный день я решил, что дальше я не буду хаотично писать для вас рецепты “абы...

40-й марафон «Три сердца», 21 мая 2022 г. 40-й марафон «Три сердца», 21 мая 2022 г.
Моя Словения10 месяцев ago

40-й марафон «Три сердца», 21 мая 2022 г.

КоментарииВ Раденцах, после двухлетнего перерыва из-за пандемии кароновируса, состоялся юбилейный сороковой марафон “Три сердца”. Он был подготовлен, несмотря на самые...

Природа Словении11 месяцев ago

Аист на крыше

КоментарииВ Словению начали возвращаться с зимовки аисты. И все лето во многих деревнях можно будет увидеть этих прекрасных крупных птиц....

Время есть12 месяцев ago

И снова о кальмарах

КоментарииВсем же надоели оцвырты каламари? Я вот, например, на Обале живу. И каждое уважающее себя рыбное заведение считает своим долгом...

Новый мир Татьяны Томажин Новый мир Татьяны Томажин
Моя Словения12 месяцев ago

Новый мир Татьяны Томажин

КоментарииУ нас в гостях замечательная собеседница, обаятельная женщина, Татьяна Томажин, магистр, основатель и директор 3VITANA – Центра комплексного развития.  ...

О нас О нас
Редакция1 год ago

О нас

КоментарииО нас Дорогие друзья, уважаемые читатели! Электронный журнал «Славянский бульвар» существует уже 5 лет, создан он международной командой. Наш ресурс...

Фоторепортаж: 57 международный karnevalfest в Птуе. Фоторепортаж: 57 международный karnevalfest в Птуе.
Моя Словения1 год ago

Фоторепортаж: 57 международный KARNEVALFEST в Птуе (2017).

КоментарииВ воскресенье 26 февраля 2017 года в 13.00 на Городскую площадь c улиц и площадей города начали стекаться множество разряженных...

Прочитайте также

Мы используем cookie-файлы для наилучшего представления нашего сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы соглашаетесь с использованием cookie-файлов.
Принять
Отказаться