Декабрь, 2019

10Дек18:0019:00Zgodovina na krožniku: paprika in čili18:00 - 19:00 Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

Подробности события

Na zadnjem predavanju v nizu ‘Zgodovina v kozarcu / Zgodovina na krožniku’ bomo izvedeli, kako paprika in čili razveseljujeta evropejske gurmane zahvaljujoč Kolumbovemu odkritju Novega sveta.

Cikel predavanj bomo sklenili s pregledom izmenjave drugih rastlin in nekaterih živali med Starim in Novim svetom. Paradižnik in čili v ekonomskem smislu nista tako pomembna pridelka kot krompir ali koruza, zagotovo pa razveseljujeta številne gurmane. Povedali bomo nekaj o manj znanih ameriških rastlinah, ki se v Evropi in svetu vse bolj uveljavljajo in ki jim obetajo pomembno mesto v prehrani vse večjega svetovnega prebivalstva.

Z odkritjem Amerike je Krištof Kolumb sprožil največjo izmenjavo rastlin in živali v zgodovini človeštva. Nikoli prej ni toliko rastlin v tako kratkem času potovalo z enega na drugi konec sveta. K izmenjavi danes veliko prispevajo turisti, ki s seboj prinesejo ‘spominke’ iz dežel, ki so jih obiskali, in s tem velikokrat sprožijo vrsto težav.

➡ Brezplačne vstopnice za zadnje predavanje so na voljo teden dni pred predavanjem; prevzamete jih v trgovinici Mestnega muzeja Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.

_____
O predavatelju
Dr. Marko Prpič je zgodovinar, ki se je vedno rad posvečal kulturni zgodovini in antropologiji vsakdanjega življenja, še posebej raziskovanju družbenih navad v zvezi s hrano in pijačo. Tokratno serijo 10 brezplačnih predavanj bo predavatelj – tam kjer je to mogoče – povezal tudi z zgodovino Ljubljane in novo stalno razstavo Mestnega muzeja Ljubljana: Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

(foto: Servis za začimbe (paprika) z začetka 20. stoletja © Dokumentacija MGML)

Время

10 Декабрь 2019, 18:12 - 10 Декабрь 2019, 19:12

Местоположение

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15