Апрель, 2017

13апр19:30KROMATIKA – KARIZNA IN RUSIDirigent: George Pehlivanian 19:30 Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana, Prešernova 10, 1000 Ljubljana

Подробности события

Simfonični orkester RTV Slovenija
Solist: Ivan Karizna, violončelo

Program:
Dmitrij Šostakovič, Slavnostna uvertura
Dmitrij Šostakovič, Koncert za violončelo in orkester št. 1
*
Nikolaj Rimski-Korsakov, Šeherezada

Ruski glasbeniki že dobri dve stoletji odločilno vplivajo na razvojne tokove klasične glasbe po vsem svetu. »Ruska šola« je ohlapen pojem, ki povezuje tako tehnične kot slogovne prijeme; tudi značilno karizmo in čustveno globino, ki prežemata glasbo številnih ruskih ustvarjalcev in poustvarjalcev.

Mojster slikarske uporabe barv orkestrskega zvoka, romantik Rimski-Korsakov, je danes najbolj znan po simfonični pesnitvi Šeherezada, ki poslušalca popelje v geografsko oddaljene, a vsem bližnje kraje, kjer so doma pravljice.

Šostakovič, čigar življenje in delo pogosto doživljamo kot tesnobno in tragično vpeto med strogost sovjetskega režima in umetnikove intimne potrebe po izražanju, je simfonični glasbi 20. stoletja dal enega izmed najpomembnejših prispevkov. Tokrat pa namesto ene izmed njegovih kar 15 simfonij predstavljamo Slavnostno uverturo in Koncert za violončelo št. 1.

V njem se bo kot solist predstavil Ivan Karizna (1992), beloruski virtuoz in prejemnik številnih nagrad, ki že od otroških let navdušuje občinstvo od Rusije do Francije, Nizozemske, Velike Britanije in Združenih držav. Skupaj s Simfoniki RTV bo nastopil pod vodstvom našim poslušalcem že dobro znanega dirigenta Georgea Pehlivaniana, ameriškega dirigenta libanonskega rodu, ki živi med Los Angelesom, Parizom in Ljubljano.

Время

(четверг) 19:30

Местоположение

Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana

Prešernova 10, 1000 Ljubljana