Декабрь, 2019

07Дек20:0022:00Gallusov Oder izbranih20:00 - 22:00 Slovenska filharmonija - Academia philharmonicorum, Kongresni trg 10

Подробности события

Koncert izbranih Gallusovih glasbenih talentov

Mendelssohn Chamber Orchestra, Madžarska
Dirigent Péter Kováts
Solistke in solist:
Eva Dolinšek – čembalo
Rok Zaletel Černoš – violina
Dorotea Senica – flavta
Leto Križanič Žorž – harfa

Vrhunec dogodkov, ob katerih vsako leto predstavljamo izbrane nadarjene mlade glasbenike, Gallusove varovance, je koncert “Gallusov oder izbranih – Gallus Stage”, ki sodi med največje skupne projekte Ustanove Gallus in agencije Gallus J. Carniolus. Letošnji koncert je posvečen 100-letnici rojstva Janeza Boleta, dirigenta in nestorja slovenskega zborovskega petja, soustanovitelja Projekta Gallus 1991 – predhodnika Gallusovega sklada in njegove naslednice, današnje Ustanove Gallus.

Letošnji koncertni program obsega nekaj najlepših biserov svetovne glasbene zakladnice:

Johan Sebastijan Bach – Bach: Concerto No.1 in D Minor BWV 1052 – solistka:Eva Dolinšek

Wolfgang Amadeus Mozart, Violin Concerto No.5 in A major, K.219 – solist: Rok Zaletel Černoš

Wolfgang Amadeus Mozart, Flute and Harp Concerto in C major, K.299/297c – solistki: Dorotea Senica in Leto Križanič Žorž

Ključno poslanstvo ustanove je vsestranska podpora mladim glasbenim talentom in projektom, za katere verjamemo, da imajo možnost mednarodne uveljavitve. Mladi talenti potrebujejo pri svojem študiju predvsem mentorsko podporo in svetovanje, povezave do pomembnih profesorjev, šol in mednarodno uveljavljenih glasbenikov, potrebujejo nastope, s katerimi si pridobivajo izkušnje v solističnih recitalih, komornih sestavih ali z orkestri. V vsem tem ter tudi s štipendijami za šolnino in bivanje na tujih glasbenih akademijah in pri nakupih ustreznih instrumentov jih podpiramo v okviru zbranih donatorskih in sponzorskih sredstev.

Ob spremljanju začetkov mednarodne umetniške poti Gallusovih varovancev smo spoznali, da za uveljavitev na mednarodni sceni izjemno veliko pripomorejo pomembne reference z nastopov in koncertov mednarodnega značaja. Zato smo k sodelovanju ponovno povabili odlični, mendarodno priznani madžarski komorni orkester, ki ga sestavljajo vrhunski glasbeniki, diplomanti budimpeštanske glasbene akademije Franz Liszt. S takim sodelovanjem se hkrati odpira varovancem možnost, da jih orkester povabi nastopati tudi v okolje, od koder prihaja.

Koncert “Oder izbranih” je naša skupna priložnost, da javnost opozorimo na naše poslanstvo in povabimo tako posameznike, kakor predvsem gospodarstvenike, da postanejo meceni Ustanove Gallus.

Время

7 Декабрь 2019, 20:12 - 7 Декабрь 2019, 22:12

Местоположение

Slovenska filharmonija - Academia philharmonicorum

Kongresni trg 10