Май, 2017

19Май20:00FILHARMONIČNI ORKESTER IZ NOVOSIBIRSKA (НОВОСИБИРСКИЙ АКАДЕМИЧЕСКИЙ СИМФОНИЧЕСКИЙ ОРКЕСТР)Čezsibirska glasbena naveza 20:00 Cankarjev dom, Galerija CD, Ljubljana, Prešernova 10, 1000 Ljubljana

Подробности события

Kot ambasador ruske kulture se orkester na gostovanjih predstavlja z ruskim programom in tako postavlja vzore standardnih izvedb.

Dirigent: Gintaras Rinkevičius
Solist: Vadim Repin, violina

Program
Peter I. Čajkovski, Italijanski capriccio, op. 45
Sergej Prokofjev, Koncert za violino in orkester št. 2 v g-molu, op. 63
Nikolaj Rimski-Korsakov, Šeherezada, simfonična suita, op. 35

Filharmonični orkester iz Novosibirska je bil ustanovljen 1956, pobudnik pa je bil profesor Arnold Katz, ki je vse do smrti leta 2007 bedel nad njegovim razvojem. Že v prvih letih delovanja v novi koncertni dvorani je orkester opozoril na ambicije po doseganju vrhunskosti, kar danes izpričujejo številna vabila na mednarodna gostovanja. Od 2007 je umetniški vodja in glavni dirigent orkestra litovski dirigent Gintaras Rinkevičius, zmagovalec Karajanovega sklada za mlade dirigente 1985, stalna gostujoča dirigenta pa sta Thomas Sanderling in Fabio Mastrangelo.

Eden najpomembnejših mejnikov v delovanju orkestra je bila ustanovitev Mednarodnega čezsibirskega festivala, ki ga umetniško vodi Vadim Repin. Prvi festival je bil posvečen 90-letnici ustanovitelja orkestra Arnolda Katza, »legendarni orkester«, kot ga imenuje Repin, pa je postal srce festivalskega življenja.

Ruski violinist Vadim Repin je pri štirinajstih letih zaslovel z zmago na tekmovanju Wieniawskega, pri sedemnajstih pa je postal dobitnik prestižne prve nagrade tekmovanja Kraljice Elizabete in tako njegov najmlajši zmagovalec. Violinistov repertoar je obsežen, s posebno pozornostjo pa se posveča ruski literaturi in delom sodobnih ustvarjalcev, še posebej Leri Auerbach, Sofiji Gubajdulini in Johnu Adamsu.

Время

(пятница) 20:00

Местоположение

Cankarjev dom, Galerija CD, Ljubljana

Prešernova 10, 1000 Ljubljana